top of page

Tarinamme

 
 

Raka ja Anssi

3. toukokuuta 2020 oli lämmin kevätpäivä Bostonissa. Aamulla päätimme jättää akateemiset uramme ja siirtyä ruokayrittäjiksi. Koimme tämän siirtymän meille erittäin mielekkääksi, koska keittiössä touhuaminen ruoanlaiton ja leivonnan parissa on aina ollut yhteinen intohimomme. Iltapäivällä menimme kävelylle ja kaksi päivää myöhemmin naimisiin.

“Taikinaan laitetaan ruista, vettä ja suolaa”

 

Syksyllä 2020 sitten päätimme perustaa leipomon, jolle löytyi etsintöjen jälkeen koti Hakunilan ostarilta kesällä 2021. Toiselle myymälällemme löytyi paikka Töölöstä kesällä 2023. 

 

Ajatus leipomosta syntyi karjalanpiirakoita leipoessamme. Emme halua tinkiä piirakkamme mausta tai suutuntumasta ja siksi piirakan kuoren pitääkin meidän mielestämme olla täyttä ruista ilman vehnää vaikka se ei leivontaa varsinaisesti helpotakaan. 

 

Karjalanpiirakkamme kuoren koostumukseen vaikuttaa myös se, että Anssin juuret ovat Pohjois-Karjalassa ja sukupolvia taaksepäin kelatessa aina luovutetussa Karjalassa asti; monen monta piirakkaa on tullut syötyä lapsesta saakka. Vain parhaat ovat jääneet mieleen. Parhaat ovat täyttä ruista.

“Puurossa on maitoa, vettä, riisiä ja suolaa”

Karjalanpiirakkareseptimme hioimme täydelliseksi kotonamme keväällä 2021. Piirakkamme kuori on täytetty riisipuurolla, joka on tehty aitoon suomalaiseen maitoon. Riisipuuromme on aineksiltaan yksinkertainen ja puuron varsinainen taika piileekin sen oikeaoppisessa keittämisessä. Tässä Rakan intialaistausta on valttia –  kun omalla kotiseudulla Länsi-Bengalissa kasvaa 5000 eri riisilajiketta niin niksit ja ajoitukset riisin kuin riisin keitossa ovat luonnollisesti hyvin hallussa. Lopputulos on herkkua.

 

“Samosa tai shingara - pieni pala Intiaa”

Jo alussa päätimme ottaa piirakan kaveriksi samosan, jonka resepti tulee Rakan kotoa Intiasta. Siellä tämä herkku tunnetaan paremmin nimellä shingara. Meidän samosamme mehevä täyte on valmistettu perunasta ja kukkakaalista ja sisältää tusinan verran eri mausteita. Valikoimaamme kuuluvat myös kanasamosat. Makua näissä riittää tajunnanräjäyttämiseen asti. Perinteisen öljyssä uppopaistamisen asemesta samosamme paistetaan uunissa.

 

Intialaisia makuja valikoimaamme ovat tuoneet myös curry-twistit syksystä 2023 alkaen. Twistit on täytetty maukkaalla currylla ja ovatpa ne hiukan tulisiakin.   

“Pullien maku tulee tuoreista mausteista”

Suolaisten lisäksi meiltä saa myös makeita leivonnaisia. Pullamme maustamme kardemummalla ja kanelilla, jotka tulevat kokonaisina Intiasta ja jotka jauhamme Suomessa. Meiltä saa myös porkkanakakkua, mokkapaloja ja muita makeita kakkulevyinä pakastealtaasta vaikkapa vierasvaraksi.

 

Niin leivonnassa kuin ruoanlaitossa maun kannalta tärkeintä onkin raaka-aineiden tuoreus ja tekemiselle omistautuminen. Tämän olemme oppineet maailmalla asuessamme ja matkatessamme ja tämän haluamme jakaa kanssanne leipomuksiemme kautta. 

 

 

Piirakkaterveisin,

Raka ja Anssi

 
 
 
53a9c452-2657-4505-b296-1ed11948583c.jpg
tarinamme.jpeg
bottom of page